Osnovan klub Nezavisne lista mladih u Saboru RH – ˝U fokusu djelovanja biti će nam mladi!˝

Osnovan klub Nezavisne lista mladih u Saboru RH – ˝U fokusu djelovanja biti će nam mladi!˝

Saborski zastupnici Marin Škibola, Ante Pranić i Tomislav Panenić osnovali su Klub zastupnika Nezavisne liste mladih u Hrvatskom saboru. U vrijeme demografskog sloma države i iseljavanja mladih iz Hrvatske, novoosnovani Klub želi fokus svog djelovanja usmjeriti na promicanje mjera i aktivnosti za unapređenje društvenog i gospodarskog položaja mladih.

Za predsjednika Kluba izabran je najmlađi saborski zastupnik, Marin Škibola.
Saborski zastupnik Škibola uvodno je istaknuo važnost donošenja konkretnih i konstruktivnih mjera koje bi mlade ljude trebale motivirati da ne napuštaju domovinu.
Formiranje Kluba rezultat je dijaloga sa saborskim zastupnicima koji dijele mišljenje koliko je ova tema važna za opstojnost Republike Hrvatske.
Škibola kaže: „Želimo novoformiranim klubom u Hrvatskom saboru nametnuti progresivne stavove i potrebno donošenje dugoročnih održivih strategija razvoja koje u fokusu imaju obrazovanu, radno sposobnu populaciju. U svom radu i inicijativama želimo se okrenuti budućnosti. Kroz dijalog i činjenične rasprave učinit ćemo sve da Hrvatska bude zemlja jednakih prilika za svakoga i da jedini selekcijski kriterij bude izvrsnost.“

Saborski zastupnik i jedan od najmlađih hrvatskih gradonačelnika Ante Pranić istaknuo je važnost postojanja Kluba koji u fokus stavlja mlade ljude. „Hrvatska polako odumire, a razmjeri demografskog sloma vidljivi su u praznim učionicama mnogih škola diljem Hrvatske. Ove godine čak 137 osnovnih škola ostaje bez prvašića, mnoge se područne škole zatvaraju, 24 razreda prvašića je manje u odnosu na prošlu godinu. Potrebni su nam potpuni zaokreti u javnim politikama ako želimo promijeniti sadašnje stanje. Jedino poticanjem rasprava i konkretnim mjerama možemo stvoriti pretpostavke demografskog oporavka, a time i stvaranja pozitivne klime ostanka u Hrvatskoj. U djelovanju ćemo biti maksimalno otvoreni, spremni na dijalog i suradnju sa svim lokalnim i nacionalnim inicijativama ili pojedincima koji imaju ista ili slična razmišljanja o nužnim zaokretima u javnim politikama.”

Potpredsjednik kluba Tomislav Panenić uvodno je izrazio zadovoljstvo formiranja kluba s dva najmlađa saborska zastupnika, a svojim iskustvom kao predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu sigurno će pomoći u radu Kluba koji zagovara održivi razvoj. „Predložit ćemo donošenje mjera i aktivnosti koje imaju za cilj unapređivanje položaja mladih u društvu. Prečesto govorimo o problemima mladih, a nemamo ni jedno sustavno zakonsko rješenje koje usuglašava njihova prava i obaveze. Također želimo naglasiti važnost zaokreta odnosa prema ruralnim područjima Hrvatske koja se najviše prazne zadnjih godina, a neka od njih predstavljaju najvrijedniji resurs Republike Hrvatske. Najveći broj učionica ostaje prazan u Slavoniji, Banovini, Zagori, Lici i Gorskom kotaru, a na tom području stanovništvo stari. Zbog malih plaća koje su često ispod prosjeka RH, nesigurnih uvjeta rada u ruralnom području Hrvatske i besperspektivnosti – mladi odlaze. To je potrebno mijenjati i to s najviših instanci. Jer tužno je gledati da naša djeca odlaze proizvoditi hranu u druge države koju njihovi roditelji u Hrvatskoj kupuju u stranim trgovačkim lancima.“

Leave a Reply

Your email address will not be published.